Sosyal Medya ve Güvenlik
Günümüzde her yaş ve seviyede internet kullanıcılarının yoğun olarak kullanmaya başladığı medyadan nasıl yararlanmalıyız.
Sosyal medyada kendimizi ve çevremizi korumak için neler yapabiliriz. Sosyal ağda, paylaşılan her bilginin kaynağı biziz. Sosyal ağlara kayıt olmak için, ad, soyad, e-posta adresi, doğum tarihi ve cinsiyet gerekli bilgilerdir. Bunun dışında paylaştığımız her bilgi bizim isteğimiz ve irademizle gerçekleşmektedir.
Bilgi Paylaşımı
Sosyal medya sitelerinin kişisel bilgileri pazarlama yoluna gidebileceği endişesinin, çok yerinde olmadığını düşünüyorum. Bu sitelerde, bu endişeleri gidermek amacıyla bilgilendirme çalışmaları yapmaktadır. Böyle bir durumun ortaya çıkması sosyal medya site işletmecileri açısından ciddi bir itibar kaybı yaratacaktır. Her gün daha çok gelişen ve site üzerinden aldıkları reklam ve sponsorluklarla ciddi para kazanmaya başlayan sosyal medya işletmecileri bu itibar kaybını göze alacaklarını sanmıyorum. Kaldı ki, kullanıcılardan alınan bilgiler doğrultusunda yaş, cinsiyet, meslek, ilgi alanı bilgilerine göre, yayınlanan reklamlar ve sponsorluklarda, zaten kullanılmaktadır. Bunun dışında, kişisel bilgilerin üçüncü şahıslara pazarlanması, sürekli elde edilecek bir kazancın kısa sürede yok edilmesi anlamına gelir. Güçlü parolalar kullanın, periyodik aralıklarla parolanızı değiştirin. Sadece harflerden veya sayılardan oluşan zayıf parolalar kullanmak yerine, harfler, sayılar ve özel işaretlerden oluşan güçlü parolalar kullanın. Parolanızı periyodik aralıklarla değiştirin (en geç 90 günde). Parolanızın deşifre olduğu endişesi hissettiğiniz anda değiştirin. 15-20 gün aralıklarla gizlilik ayarlarınızı kontrol edin.
Önlem Alın
Gizlilik ayarlarınızı 15-20 günde bir kontrol edin. Alternatif e-posta (ikinci e-posta) adresi girerek, kullanıcı hesabınızın kötü niyetli kişilerin ele geçirmesi durumuna karşı önlem alın. Doğal ortamda arkadaşlık kurmayacağınız kişilerle sanal ortamda da arkadaşlık kurmayın. Her arkadaşlık teklifine olumlu cevap vermek zorunda değilsiniz, teklifi kabul etmeden önce profilini inceleyin, ortak arkadaşlarınız olup olmadığını değerlendirdikten sonra arkadaşlık teklifini kabul edebilir veya ret edebilirsiniz. İstemediğiniz arkadaşınızı listeden çıkarabilir, gerekirse iletişimini kalıcı olarak engelleyebilirsiniz.
Paylaşırken Düşünün
Her bilgiyi sosyal medyada paylaşmak zorunda değilsiniz. Herkesle paylaşamayacağınız bilgiyi sosyal medyada da paylaşmayın, siz paylaştığınız bilgiyi sadece arkadaşlarınızla sınırlamış olsanız bile, paylaşmış olduğunuz arkadaşlarınızın, bu bilgiyi başkalarıyla paylaşmayacağını garanti edemezsiniz. Özel bir bilginizi paylaşmadan bir kaç kere düşünün. Sosyal medya da gizliliğe yer yok, şeffaflığa yer vardır. Sosyal ağlara kaydedilmiş bilgiler, siz silseniz de tamamen silinmez. Sosyal ağlarda, kayıtlar çok sayıda senkronize olmuş sunucular üzerinde tutulmakta olduğunu bilmekte fayda vardır. Ayrıca, sosyal medya kayıtlarının, devletlerin kontrolüne açık olduğunu, özellikle ABD yasalarına tabii olduğunu bilmekte fayda vardır. Maddi ve manevi anlamda ciddi zarara uğramış olsanız bile, ABD yasalarına göre dava açıp kazanmış olsanız bile (!), zararınızın sadece 100$ a kadarının karşılanabileceğini bilmekte fayda vardır.
Sosyal medyayı sınırsız özgürlük alanı gibi görerek, aklımıza gelen her şeyi paylaşmak doğru bir yaklaşım değildir. Aslında sosyal medya özgürlüğün yanında kayıt altına girmeyi ve denetimi beraberinde getirmektedir. Gençliğinizde yazdığınız bir mesaj veya yayınlamış olduğunuz fotoğraf, video veya galeri, onlarca yıl sonra, tanınmış bir kişi veya önemli bir politikacı olmanınız önünde önemli bir engel haline gelebilir. Evlilikleri sıkıntıya sokabilir. Neredeyim bilgisinin arkadaşlarınızdan daha çok hırsızlar tarafından da izlenebileceğini unutmayın. Özellikle mobil kullanıcılarının bu konuya dikkat etmesinde fayda vardır. Günümüzün hırsızları ve dolandırıcıları kurbanlarını sosyal medya üzerinden seçmeye başlamıştır.
Sosyal Medyada paylaşmış olduğunuz bir bilgi kamuya mal olmuştur, telif hakkınız yoktur. Hazırlamakta olduğunuz bir yazınızı, bir eserinizi veya bir fikrinizi sosyal medya da paylaşmış sanız, telif hakkınızın olmayacağını bilmekte fayda vardır. Sosyal ağ platformları sonsuza kadar ücretsiz hizmet vermeyecek. Şimdilik ücretsiz hizmet sunan sosyal ağ platformlarının sonsuza dek ücretsiz hizmet vermeyeceğini bilmekte fayda vardır. İlerleyen zamanda arkadaş sayınız, paylaşım ve bağlantı sayınız, kullandığınız alan ücretlendirmelerde belirleyici etken olabilir. Eğer sosyal medyayı önemli bir iletişim aracı olarak kullanmayı düşünüyorsanız, minik puntolarla yazılmış, sayfalarca bilgi içeren sosyal ağ sözleşmelerini okuyup anlamanızda fayda vardır.
Çocuklarınızla Arkadaş Olun
Çocuklarınızın sosyal ağlarda arkadaşı olun,13 yaş ve üzeri yaştaki çocuklar, sosyal ağlara kayıt olabilmekte ve iletişim kurabilmektedir. Arkadaşından ödev alış verişi yapması, bilgi paylaşması gerekli ve istenen bir durumdur. Ancak gereksiz zaman geçirmesi, uygunsuz arkadaşlıklar edinip, uygunsuz bilgi paylaşımları çocuklarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumu kontrol altına alabilmek için sosyal ağ üzerinde çocuklarınızın sanal arkadaşı olmanızda fayda vardır. Eğer kendiniz, bilgisayar kullanımına yabancı iseniz eğitimini almanızda fayda vardır. Bu mümkün değilse, yakın tanıdıklarınızın, çocuklarınızla sosyal medyada arkadaş olmasını sağlayabilirsiniz.
Ahmet ÖZTÜRK
Konya Bilişim Derneği (Kobid)
Yönetim Kurulu Başkanı